Pasulj

Pasulj je poleg golaža ena izmed tradicionalnih jedi, ki se veliko kuha za 1. maj. Pasulj poznajo seveda vse generacije fantov, ki so služile vojsko še v času Jugoslavije, saj je bil pasulj v vojašnicah vsak teden na jedilniku. Mogoče tudi zaradi tega, je receptura za vojaški pasulj eden najbolj priljubljenih receptov za pripravo te jedi iz fižola. Recept za vojaški pasulj je možno najti v stari vojaški kuharski knjigi, kjer so zbrani recepti za jedi, ki so jih največkrat pripravljali v JNA. Pasulj se največkrat pripravlja iz belega fižola. Seveda pa ga lahko skuhamo tudi iz rjavega fižola. Uporabimo lahko suh fižol, ki ga moramo preko noči namakati v vodi, lahko pa si zadevo poenostavimo in kupimo fižol v pločevinkah. Ta fižol je že skuhan in pripravljen za takojšnje uživanje. Čarobnost fižola je v tem, da je neskončno strpen, dobro se poda k velikemu številu živil, začenši s čebulo, česnom, korenjem, papriko, paradižnikom, lovorjevimi listi, timijanom, svežim in prekajenim mesom.

Nasvet za hitrejše kuhanje pasulja. Fižola ni potrebno namakati dan pred kuhanjem pasulja, če ga namočite v vrelo zelo osoljeno vodo in kuhate nekaj minut. Nato ugasnete štedilnik, s pokrovko pokrijete posodo ter pustite stati približno 40 minut. Nato fižol odcedite kuhate naprej po receptu.

Fižol namočimo v hladni vodi in pazimo, da ga je dovolj, da fižol ne vpije celotne količine vode in med nabrekanjem ostane suh. Potopljeni fižol hranite na hladnem in pustite, da se namaka 1-3 ure.

Nato vodo, v kateri se je fižol namočil, odcedimo, nato pa fižol damo v primeren lonec, nalijemo hladno vodo in kuhamo 10-15 minut, nato pa to vodo zavržemo in tokrat vlijemo vročo vodo ter damo meso narezano manjši kosi.

V posodi počasi pražimo sesekljano rdečo čebulo. Ko postekleni dodamo naribano korenje in naribano korenino peteršilja. Vse skupaj pražimo in mešamo še kakšni 2 minuti. V posodo dodamo fižol, ki smo ga namakali preko noči, mleto rdečo, sol, poper, majaron in lovorjev list. Iz moke naredimo prežganje in ga prilijemo v pasulj. Dodamo še sesekljan česen. Pasulj kuhamo na šibkem ognju še kakšno uro. Za boljši okus mu dodamo nekaj prekajenega mesa. Predno ga postrežemo mu primešamo še nekaj sesekljanega peteršilja. Pasulj postrežemo s kruhom.

Author: moda