Kako izbrati prave tekaške čevlje?

Izbira nove tekaške obutve je zahteven projekt za vsakega tekača. Od tistih izkušenejših, ki se s tekom ukvarjajo že več let, pa vse do tistih, ki se z nakupom tekaških copat srečujejo prvič. Največja napaka, ki jo lahko storimo, je napačna izbira obuvala, ki lahko sčasoma privede do kroničnih težav, poškodb in vnetij, kar pa je posledično največja tekaška mora in marsikateremu tekaškemu začetniku vzame voljo do teka. Dejstvo je, da ni univerzalnega čevlja, ki zadovolji slehernega tekaškega uporabnika, zato je treba biti ob nakupovanju pozoren na več stvari. Vas zanimajo tekaški čevlji?

V prvi vrsti se je treba vprašati, kje bomo nabirali tekaške kilometre. Morda po bližnji asfaltirani cesti, po makadamski poti, ki pelje na našo najljubšo razgledno točko, ali pa se bomo pred poletno pripeko skrili v bližnji gozd in se rekreirali po mehkejši podlagi, bolj prijazni našim sklepom. Proizvajalci športne obutve nam ponujajo široko paleto različnih modelov in za vsakega uporabnika se bo zagotovo našel primeren par copat.

Naslednja pomembna stvar je oblika našega stopala in tehnika teka. Ali se naša noga med tekom obrača navznoter (pronacija), navzven (supinacija), ali pa je naše stopalo nevtralno. V večjih tekaških centrih nam strokovnjaki ob nakupu novih copat nudijo strokovno računalniško analizo teka in na podlagi posnetka svetujejo obutev, najbolj primerno temu načinu. Naj vam ob nakupovanju ne bo nerodno prositi za pomoč izkušene prodajalce, saj so tam prav z namenom, da olajšajo izbiro. Tudi cena copata ne igra velike vloge – ni nujno, da je copat, za katerega je treba odšteti največ denarja, tudi najboljši.

Pri izbiri tekaške obutve je treba upoštevati tudi telesno težo. Tisti z manj kilogrami lahko izberejo manj blažene copate, medtem ko težjim tekačem svetujejo nekoliko bolj blažene, saj absorbirajo sile, ki jih ustvarja stopalo ob pristanku na podlago. Dobro je tudi, da čevlje pomerjamo popoldne, ker se stopalo čez dan v čevljih nekoliko razleze. Zaradi istega razloga svetujejo nakup vsaj pol številke večjega tekaškega obuvala, kar zmanjša možnost žuljev in črnih nohtov že po prvem teku.

Če boste upoštevali vse zgornje nasvete pri nakupu nove tekaške obutve, zagotovo ne morete veliko zgrešiti. Oblecite se v tekaška oblačila, si zavežite vezalke in stecite po svoji najljubši tekaški poti!

Author: moda