Kaj je hiperbarična komora in kakšne so njene prednosti?

Hiperbarična komora je prostor pod pritiskom, ki se uporablja za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj. V komori je pod pritiskom 100-odstotni kisik, ki telesu omogoča, da absorbira več kisika, kot bi ga pri običajnem atmosferskem tlaku. Povečana raven kisika lahko pospeši zdravljenje s spodbujanjem sproščanja rastnih dejavnikov in matičnih celic ter z zmanjševanjem vnetja. Hiperbarična komora OxyHelp se najpogosteje uporablja za zdravljenje dekompresijske bolezni, ki se lahko pojavi, ko se potapljači prehitro dvignejo iz globoke vode.

Vendar se hiperbarična komora uporablja tudi za zdravljenje številnih drugih bolezni, vključno z zastrupitvijo z ogljikovim monoksidom, nezdravljenimi ranami in nekaterimi vrstami okužb.

Kako deluje?

Med zdravljenjem v hiperbarični komori bolnik skozi masko diha 100-odstotni kisik. V komori je nato tlak dvakrat ali trikrat višji od običajnega atmosferskega tlaka. To povečanje tlaka omogoča, da telo absorbira do petkrat več kisika kot pri običajnem atmosferskem tlaku. Povečanje ravni kisika lahko pomaga spodbuditi sproščanje rastnih dejavnikov in matičnih celic, ki lahko pospešijo celjenje. Povečana raven kisika lahko pomaga tudi pri zmanjševanju vnetja. Najpogostejši neželeni učinek hiperbarične kisikove terapije je bolečina v srednjem ušesu. To se lahko ublaži z izenačevanjem tlaka v srednjem ušesu med zdravljenjem. Drugi možni neželeni učinki so bolečine v sinusih, klavstrofobija in utrujenost.

Kakšne so prednosti hiperbarične komore?

Uporaba hiperbarične komore lahko prinese številne koristi, med drugim:

  • krajši čas celjenja ran
  • zmanjšano vnetje
  • izboljšano prekrvavitev
  • povečano proizvodnjo kolagena
  • spodbujeno rast novih krvnih žil.

Ena od najbolj znanih prednosti hiberbarične terapije je njena sposobnost izboljšanja celjenja ran. Kadar se rana ne zaceli pravilno, je to zato, ker celice na tem območju ne dobijo dovolj kisika. S povečanjem količine kisika v krvi lahko terapija pomaga izboljšati cirkulacijo in spodbuja rast celic, kar lahko pospeši proces celjenja. Dokazano je tudi, da je hiberbarična terapija učinkovita pri zdravljenju kroničnih bolečin, depresije, tesnobe in Alzheimerjeve bolezni.

Hiperbarične komore so prostori pod pritiskom, ki se uporabljajo za zdravljenje različnih zdravstvenih stanj s povečanjem absorpcije kisika v telesu. Hiperbarične komore se najpogosteje uporabljajo za zdravljenje dekompresijske bolezni, uporabljajo pa se tudi za zdravljenje bolezni, kot so zastrupitev z ogljikovim monoksidom in zdravljenje ran. Pri hiperbarični terapiji obstajajo nekateri možni neželeni učinki, ki pa so običajno blagi in jih je mogoče zlahka ublažiti. Če razmišljate o uporabi hiperbarične komore za zdravljenje, se morate posvetovati s svojim zdravnikom in preveriti, ali je to primerno za vas. Čeprav obstaja veliko potencialnih koristi, se morate pred začetkom zdravljenja prepričati, da razumete vsa tveganja.

Author: moda